top of page

Ik ben een professionele fotograaf die gespecialiseerd is in het vastleggen van de laatste momenten van mensen die in de palliatieve dienst verblijven. Ik wil me graag voorstellen en u vertellen waarom ik dit werk doe en hoe ik te werk ga.

 

Ik ben al meer dan tien jaar fotograaf en ik heb altijd een passie gehad voor het documenteren van het leven in al zijn facetten. Ik geloof dat fotografie een krachtig medium is om verhalen te vertellen, emoties over te brengen en herinneringen te bewaren. Ik heb veel verschillende soorten fotografie gedaan, van portretten tot landschappen, van bruiloften tot reizen. Maar een paar jaar geleden ontdekte ik een nieuw gebied dat me diep raakte: de palliatieve fotografie.

 

De palliatieve fotografie is het maken van foto's van mensen die terminaal ziek zijn en in de laatste fase van hun leven verkeren. Het doel is om hun waardigheid, persoonlijkheid en relaties vast te leggen, en om hen en hun naasten een tastbaar aandenken te geven dat hen kan helpen bij het rouwproces. Ik weet dat dit misschien een moeilijk en gevoelig onderwerp is voor sommigen, maar ik zie het als een eer en een privilege om deze mensen te mogen fotograferen en hun verhaal te delen.

 

Hoe ga ik te werk? Ik werk samen met de palliatieve dienst van verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen, die mij in contact brengen met de patiënten en hun families die interesse hebben in mijn diensten. Ik maak dan een afspraak om hen te ontmoeten en te leren kennen, en om hun wensen en verwachtingen te bespreken. Ik probeer altijd een vertrouwensband op te bouwen en een respectvolle en empathische houding aan te nemen. Ik respecteer ook hun privacy en grenzen, en ik vraag altijd hun toestemming voordat ik foto's maak.

 

Ik fotografeer meestal in de kamer of de omgeving waar de patiënt verblijft, met natuurlijk licht en zonder flits of kunstmatige ingrepen. Ik probeer zo onopvallend mogelijk te zijn en de spontaniteit en authenticiteit van de momenten te vangen. Ik fotografeer niet alleen de patiënt, maar ook de mensen die belangrijk voor hem of haar zijn, zoals familieleden, vrienden of verzorgers. Ik leg de interacties, de blikken, de aanrakingen, de glimlachen, de tranen vast. Ik probeer de essentie van wie ze zijn en wat ze voor elkaar betekenen vast te leggen.

 

Na de fotosessie selecteer en bewerk ik de foto's met zorg en respect. Ik lever ze dan af in een digitaal formaat of in een mooi album, afhankelijk van de voorkeur van de klant. Ik vraag ook altijd feedback en toestemming om eventueel sommige foto's te gebruiken voor mijn portfolio of voor educatieve of sensibiliseringsdoeleinden. Ik respecteer altijd het recht op afbeelding en de bescherming van persoonsgegevens.

 

Ik hoop dat ik u een beter beeld heb kunnen geven van wat ik doe als fotograaf in de palliatieve dienst. Ik ben me ervan bewust dat dit niet voor iedereen is weggelegd, maar ik kan u verzekeren dat het voor mij een zeer betekenisvolle en verrijkende ervaring is. Ik ben dankbaar dat ik deze mensen mag ontmoeten en hun verhaal mag vertellen met mijn camera. Ik geloof dat elke foto een geschenk is, zowel voor hen als voor mij.

bottom of page